İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
Şirketinizin iş güvenliği mevzuatına uyumunu kontrol etmekten ve belirlediği uygunsuzlukları ilgili mercilere iletmekle sorumlu olan kişi iş güvenliği uzmanı ‘dır. Bu uygunsuzluklar arasında, iş kazasına sebebiyet verecek hayati eksiklikler olduğu gibi, çalışanları bilinçlendirmeye yarayacak isg eğitimleri eksiklikleri de olabilir. İş Güvenliği Uzmanı ayrıca yasaların ve yönetmeliklerin yapılmasını zorunlu tuttuğu risk analizi, acil durum planı, çalışma ve eğitim planları gibi dokümanları da hazırlayan kişidir.
İşyerinizin alması gereken iş güvenliği uzmanı ‘nın süresi işyerinin güncel çalışan sayısıyla ve işyerinizin teklike sınıfıyla belirlenir. Buna göre:
Görevleri :
İŞYERİ HEKİMİ
6331 sayılı Kanun gereğince farklı tehlike sınıfında olan işletmelere işyeri hekimi bulundurma ya da işyeri hekimi bulunan bir OSGB ’den bu konuda destek alma zorunluluğu getirilmesi ve bu yükümlülüğün gereğinin yerine getirilmemesi halinde para cezası öngörülmüş olması, “işyeri hekimliği nedir ?” sorusunu gündeme taşımıştır.
İşyeri hekimliği nedir sorusu şu temel sorumluluklar ışığında cevaplandırılmalıdır; İşyeri hekimi , çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların mesleki hastalıklara karşı korunması için gerekli tedbirlerin alınması ve bu bağlamda risk unsurlarının azaltılması konusunda sorumluluğu bulunan kişidir.
Bu bağlamda işyeri hekimi hizmeti; işyeri hekiminin sorumlulukları çerçevesinde yanıtlanabileceğini ve bunun da çalışanlar üzerinde yapılacak sağlık gözetimi faaliyeti ile rehberlik ve danışmanlık görevinin yanı sıra çalışanlara verilecek sağlık eğitimlerini kapsadığını söylemek mümkündür.
İşyerinizin alması gereken işyeri hekimi süresi işyerinin güncel çalışan sayısıyla ve işyerinizin tehlike sınıfıyla belirlenir. Buna göre:
Görevleri :
SAĞLIK PERSONELİ
Genel olarak işyeri hemşiresinin yaptığı işler doktora asistanlık yapmak olarak özetlenebilir. Detaylı bilgi vermek gerekirse sağlık personeli aşağıdaki işleri yapar.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Genel olarak işyeri hemşiresinin yaptığı işler doktora asistanlık yapmak olarak özetlenebilir. Detaylı bilgi vermek gerekirse sağlık personeli aşağıdaki işleri yapar.
6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile hayatımıza giren bir diğer hizmet ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ‘dir. Bu eğitimi Tanır OSGB bünyesinde çalışan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelleri, faaliyet gösterdiğiniz sektöre uyarlayarak en etkin şekilde vereceklerdir.
Tanır OSGB, yıllık eğitim planı düzenleyerek bu eğitim planı dahilinde eğitimlerini gerçekleştirmektedir.Temel İş sağlığı ve güvenliği eğitimi az tehlikeli sınıflarda 8 saat, tehlikeli sınıflarda 12 Saat ve çok tehlikeli sınıflarda ise 16 saatten az olmamak kaydıyla gerçekleştirilir.
Az tehlikeli sınıflarda eğitimler 3 yıl da bir, tehlikeli sınıflarda eğitimler 2 yılda bir ve çok tehlikeli sınıflarda eğitimler her yıl yenilenir.
Özel Durumlar
İş kazasına maruz kalan bir çalışan tekrar iş başı yapmadan önce
İşten ayrılıp tekrar iş başı yapan bir kişi 6 aydan uzun süre işten ayrı kalmış ise eğitimi yenilenir.
Konular
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi Tanır Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından Mevzuatta belirtilen aşağıdaki 3 başlık altında toplanan konularda verilmektedir.
Genel Konular
Sağlık Konuları
Teknik Konular
RİSK ANALİZİ
Risk değerlendirmesi için Tehlikeleri ve risk faktörlerini tanımlayın,
Bu tehlikelere ilişkilin riskleri analiz edin ve her bir tehlike için bunu değerlendirin. Tehlikeyi ortadan kaldırmak için uygun olan yolları ve metodları belirleyin veya tehlikenin giderilemediği durumlarda riski kontrol altına alın. Risk değerlendirmesi yapmak, özellikle insanlara zarar verebilecek durumları, süreçleri ve benzeri olayları tanımlamak için iş yerinize kapsamlı bir şekilde bakmanızı sağlayacaktır. Tehlikelere tanımlama yaptıktan sonra, riskin ne kadar olası ve ciddi olduğunu analiz ederek değerlendirirsiniz. Bu tespiti yaptığınızda, daha sonra neler yapman gerektiğine karar verirsiniz.
Risk analizi, risk değerlendirmesi ve risk kontrolü ile ilgili kararlar için bir temel bir alt yapı sağlar.Risk analizi, risk tahminlerini içerir.Risk değerlendirmesi ise tahmini bir riskin karşılaştırılması sürecini tanımlar.Risk kontrolü ise, izlemeyi, yeniden değerlendirmeyi ve bu süreçte alınan kararlara uyumu içerir.
BİR RİSK DEĞERLENDİRMESİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?
Risk değerlendirmesinin gerekli olmasının birçok nedeni olabilir: